PLATİN ÜYELER

GOLD ÜYELER

SİLVER ÜYELER

Vedat Milor’dan savaş analizi: NATO’ya tekrar hayat verilebilir

Ünlü gurme Vedat Milor, alışılagelen gastronomi açıklamalarının dışına çıktı. Milor, Rusya ile Ukrayna aralarında yaşanan savaşla ilgili tespitlerini paylaştı. Twitter hesabından açıklamalarda yer alan Milor, savaşın NATO’ya tekrar hayat verebileceğini söyledi. 90’ların başında Dünya Bankası’nda çalıştığını gösteren Milor, Rusya’nın o dönemde yaptığı hesaplı hatadan bahsetti. ‘Benim naçizane fikrim şu’ diyerek sözlerini sürdüren Milor, “Putin fikirsel olarak görkemli Rusya hayaline NATO hedefinden daha pozitif ağırlık vermesi.” ifadelerini kullandı. Vedat Milor’un Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin analizi şu şekilde: Savaş, Avrupa ’nın enerji açısından Rusya ’ya bağımlılığı ve Trump ’ın eylemleri nedeniyle tamamen zayıflayan NATO ’ya tekrar yaşam verebilir. NATO ’dan felakete uğramış olan Putin ’in bunu öngöremediğini göz önünde bulundurmak saflık olur. Peki ne oldu? Naçizane, düşüncelerimi paylaşayım: Dikkat: Daima olduğu gibi, anlatacaklarım sarsılmaz gerçekler yok. Belirtilmiş noktalarda yüzeysel ve genel olabilir. Başlayalım. 90 ’ların başında Dünya Bankası ’ndaydım. Sovyetler/Rusya ekonomik açıdan çok fena durumdayken yöneticiler garip bir stratejik karar aldılar.
Seçilen strateji bütün ülkenin zenginliğini çok ucuza hedge fonlar yoluyla kapatmak oldu. Azıcık açacak olursak… Rusya ’da o dönem, Anatoly Chubais liderliğinde kitlesel özelleştirme ve kupon sistemi benimseniyor. Batı ’ya fazla yakın bir isim. Ilk Elden ABD ’li iktisatçılara akıl danışarak hedge fonlar kuruluyor. Bir her birine Harvard ’dan Andrei Shleifer. Bunların komik rakamlara alım yaparak dehşet değerde varlıklara sahip olma planı vardı. Plan tutmadı fakat Rus ekonomisi önemli darbeler almaya devam etti. Neden mi? Ciddi enflasyon var. İnsanların alım gücü düşük. Kuponlar çıkarılınca güya insanlar şirketlerin ortağı olacak. Zenginlik teoride halka inecek. Ama yoksulluk sebebiyle ırk kuponları satma eğilimi gösteriyor. Bir taraftan da kaos ortamı başlıyor. İşin içine varlıktan pay elde etmek isteyen mafyanın da girmesi ile üst seviye şirket yöneticilerinden fazla sayıda ölen oluyor. O dönemde özelleştirilmenin nasıl yapılması gerektiği üstüne raporlar yazıyordum.
Keza Şok Terapi ’nin nasıl böyle ekonomileri kısa sürede fena duruma soktuğu üstüne de çalışıyorduk. Bunlar çok kayda değer çünkü o dönemde Rusya büyük bir Batı sempatisi vardı. Bu en ince ayrıntısına kadar tersine döndü çünkü geçiş dönemi eşitsizlikleri körükledi ve sefalete çözüm olamadı. Rusya bir anlamda sömürgeye döndürülme girişimi ile aleyhinde karşıya kaldı. Buna tepki gösterenlerden biri de (yanılmıyorsam) George Kennan ’dı. Rusya ’nın bu şekilde talan edilmemesi gerektiğini dile getirmişti. Kısacası, Batı ’yla olan “malaise”in tohumları böyle atıldı denebilir. Putin kaostan kurduğu düzenle gitgide güçlendi. Geldiği noktada bütünüyle ne düşündüğünü, ne yapacağını benim bilmem imkansız. Ancak naçizane, bir şeyleri çakmak için o fazla manâlı döneme gitmek gerektiğini düşünüyorum. Başa dönecek olursak… NATO ’yu hep zayıflatmaya gayret etmesi gereken birinin olur ya de güçlendirmeye vesile olacak olması neye delalet eder? Benim naçizane fikrim şu: Putin fikirsel olarak (ideational) görkemli Rusya hayaline NATO hedefinden daha fazla tartı vermesi. Ilave bir data: Bunları fiilen en iyi haberdar olan ve peşine düşüp takip edenlerden biri de Dünya Bankası ’nda olan arkadaşım Branko Milanović ’tir. Kusura bakmayın, kahvem gelmişti. Bekletmek zorunda kaldım.”

sizlere partnerbayanlar.com farkıyla sunulmuştur
analiziHayatMilorNATORusyasavaştekrarUkraynaVedatverilebilir