PLATİN ÜYELER

GOLD ÜYELER

SİLVER ÜYELER

Nemli ortamlarda saklanan gıdalardaki tehlike: Aflatoksin

Yerinde koşullarda saklanmayan gıdalar, sağlığı büyük ölçüde korkutma ediyor… Yiyecek Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Manavoğlu, ıslak ve sıcak ortamlarda saklanan kuru yemiş, baharat gibi ürünlerde oluşan küflerle aflatoksinin maddesinin ortaya çıktığını söyledi. Küflerin doğada çoğu noktada bulunabildiğini, doğada 200’ün üstünde küf çeşidi olduğunun bilindiğini anlatan Manavoğlu, şu açıklamalarda bulundu: “Aflatoksin, bu küflerin gıda ya da yemlere bulaşması sonucu ortaya çıkar. Nemli ortamlarda saklanan badem, ceviz, kuru yemiş, kurutulmuş meyveler, pul biber gibi gıdalarda karşımıza meydana çıkan aflatoksin insan sağlığı için zararlı bir madde. Aflatoksin yüksek dozda tüketildiğinde ölüme yol açabilir.
Bundan kurtulmak kolay da değil. Yapılacak bir ısıl işlemle gitmez çünkü 200-300 derece sıcaklığa kadar dayanabilen bir toksin madde. Bu yüzden almış olduğumuz bu ürünleri kesinlikle serin ve kuru ortamlarda saklamamız gerekiyor çünkü küfler ıslak ve sıcak ortamlarda üreyebiliyor. Kurutulmuş meyvelerin üreticileri üretimden depolamaya, nakliyeye değin kuru ve serin ortamı, uygun ambalajı uygulamalı.”
Ürünlerin saklanma ve lojistik koşullarının dürüst yapılması gerektiğini gösteren Manavoğlu, “Baklagilleri sakladığımız gibi bu ürünleri nem olmayan kuru ve serin yerlerde saklamamız gerekiyor. Bu ürünlerde gözle görülür bir küf olmasa bile sahiden orada bir küf üremesi olabilir. O nedenle gizleme koşullarına fazla dikkat etmemiz gerekiyor.” diye konuştu. Aflatoksinin hem hayvan ayrıca insan sağlığına zararlı olduğuna dikkat çeken Manavoğlu, “Hayvanların tükettiği yemlerin de uygun koşullarda saklanmaması, bu küflerin üremesine yol açabilir. Bu şekildeki yemleri bitiren hayvanların sağlığına da zararlı etkisi olacaktır. Örneğin; bu yemi bitiren bir ineğin sütüne de aflatoksin bulaşmış olacaktır. Bu sütün analizi yapılmadan üretime alınması çağırmak, bu sütten üretilen ürünlerin de aflatoksine sahip olması anlamına gelir. Bu da tüketimde insan ve hayvan sağlığı açısından zararlı olacaktır.” dedi. sizlere partnerbayanlar.com farkıyla sunulmuştur
AflatoksinbademcevizdoğagıdagıdalardakiNemliortamlardasaklanansıcaktehlike