PLATİN ÜYELER

GOLD ÜYELER

SİLVER ÜYELER

Japonya, Fiji ve Palau, Pekin-Honiara arasındaki güvenlik uyuşmasından kaygılı

Çin’in, Pasifik’teki isme ülkelerinden Solomon Adaları ile geçen ay güvenlik uyuşması imza atması sonrası Japon hükümeti bölgedeki mekik diplomasisini artırdı.

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, Batı Pasifik’te yer alan isme ülkesi Palau’yu ziyaretinde, Devlet Başkanı Surangel Whipps ile ikili ve bölgesel büyümeleri ele aldı.

Kyodo ajansının haberine göre görüşmede Hayaşi ile Whipps, “Özgür ve Sarih Hint-Pasifik” kapsamlı iki ülke ilişkilerinin kuvvetlendirilmesinde uyuştu.

Hayaşi, görüşme sonrası Palau’da tertip ettiği basın buluşmasında, “Çin ve Solomon Adaları arasında güvenlik iş birliğini kapsayan uyuşmanın ‘bölge güvenliğini ciddi miktarda etkileyebileceğine’ müteveccih Japonya’nın kaygılarını aktardım. Pasifik isme ülkeleri de eş görüşler beyan etti.” dedi.

Japon Bakan ülkesinin bölgesel refah ve karar emeliyle Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Yeni Zelanda ile iş birliğini artıracağını belirtti.

Evvelki gün Fiji’nin başşehri Suva’yı ziyaret eden Hayaşi burada Fiji Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Voreqe Bainimarama ve Pasifik Adaları Forumu Genel Sekreteri Henry Puna ile de bir araya gelmişti.

Honiara’nın Pekin ile geçen ay imza attığı güvenlik uyuşması, Çin eforlarının adaya konuşlanabilmesi ve Çin’e ait gemilerin adaya demirleyebilmesine imkân sağlıyor.

KAYNAK: Anadolu Ajansı

sizlere partnerbayanlar.com farkıyla sunulmuştur

arasındakiDÜNYA HavadisleriGüvenlikHoniarajaponyakaygılıPalauPekinuyuşmasından