PLATİN ÜYELER

GOLD ÜYELER

SİLVER ÜYELER

İran: İsrail ismine ajanlıkla yargılanan İsveçli akademisyenin idamı kesin

İran resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, Yargı Erki Lafçısı Zebihullah Hodaiyan, başşehir Tahran’da tertip ettiği basın buluşmasında, İran ile İsveç arasında tutuklu yurttaşlar sebebiyle ortaya çıkan krizle alakalı sualleri cevapladı.

Hodaiyan, “savaş kabahati” ve “isteyerek cinayet” yargılamasıyla İsveç’te müebbet mapus arzıyla suçlanan İranlı daha önceki yargı yetkilisi Hamid Nuri hakkındaki yargılamaların gerçek değil olduğunu söyleyerek, şunları kaydoldu:

“İsveç yargısına politik saiklerle hareket etmemelerini öneri ediyoruz. Yargı Erki İnsan Hakları Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığının da desteğiyle lüzumlu adımları atmıştır. Sayın Nuri’nin masum olduğuna ve rastgele bir kabahat işlemediğine inanıyoruz. Suçlanması gayrimeşrudur.”

Nuri hakkındaki davanın adaletli olmadığını İran’da terör örgütü kabul edilen Ulusun Mücahitleri Teşkilatı’nün manipülasyonuyla yürütüldüğünü korunan Hodaiyan, “Bu davada, minimum beynelmilel hatta yerel standartlar bile İsveç yargı sistemi tarafından korunmadı” dedi.

“SAKLI BİLGİLERİ İFŞA ETMEKTEN HAPSEDİLDİ”

Hodaiyan, İsrail ismine ajanlık yargılamasıyla idama mahkum edilen ve 21 Mayıs’a kadar idam edileceği açıklanan İran-İsveç çifte yurttaşı akademisyen Celali hakkındaki sual üzerine, “Ahmed Rıza Celali, Mossad ile irtibatlı olmak, milli güvenliğe karşı eylem ve nükleer bilim insanlarıyla alakalı çok saklı bilgileri ifşa etmekle yargılanarak hapsedilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Celali’nin İranlı olduğunu ve hapsedildikten sonra İsveç tarafından kendisine yurttaşlık verildiğini andırdıran Hodaiyan, Celali ve Hamid Nuri’nin değiş tokuş ihtimaline ait bir suale cevap olarak şunları söyledi:

“Bu iki mevzunun birbiriyle alakası yok. Ahmed Rıza Celali, Hamid Nuri’den iki sene evvel hapsedildi ve kendisi hakkında son bir karar verildi. Böyle bir mesele yok ve yargı verilen karara göre hareket edecektir.”

AJANLIKLA SUÇLANIYORLAR

İsveç’in başşehri Stockholm’deki Karolinska Enstitüsünde tıp hekimi ve öğretim görevlisi olan Celali, Nisan 2016’da İran’da hapsedilmişti.

Celali, İranlı nükleer fizikçilerin öldürülmesinde İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad’a bilgi vermek ve ajanlık faaliyetleri yapmaktan idama mahkum edilmiş ve karar, İran Yüksek Duruşması tarafından 2017’de onaylanmıştı.

İsveç Dışişleri Bakanlığı da 2018’de Tahran’da tutuklu bulunan Celali’ye yurttaşlık verdiğini açıklamıştı.

İran medyası, 4 Mayıs’ta Celali’nin 21 Mayıs’a kadar idam edileceğini duyurmuş, İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyine bağlı “Nournews” de haberi doğrulamıştı.

Celali hakkında 2017’den bu yana ertelenen idam kararının “savaş kabahati” ve “isteyerek cinayet” iddialarıyla İsveç’te suçlanan İranlı daha önceki yargı yetkilisi Hamid Nuri hakkında müebbet mapus arz edilmesinin ardından gelmesi dikkati sürüklemişti.

İran’da 1988’deki toplu idam kararlarında rolü olduğu öne sürülen ve 2019’da İsveç’te hapsedilen daha önceki savcı vekili Nuri hakkındaki iddiaların gerçek değil olduğunu korunan İran yönetimi, mevzuyla alakalı itirazlarını iletmek için İsveç’in Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

KAYNAK: Anadolu Ajansı

sizlere partnerbayanlar.com farkıyla sunulmuştur

ajanlıklaakademisyenincasusDÜNYA Havadisleriidamıİranismineİsrailisveçİsveçlikesinyargılanan