PLATİN ÜYELER

GOLD ÜYELER

SİLVER ÜYELER

Çin’de korkuya düşüren ayrıntı: Bilim insanlarının mektubu sansürlendi

South China Morning Post’un haberine göre, Şanghay’daki Doğu Çin Siyaset Bilimi ve Hukuk Üniversitesinde görev yapan tüzük hukuku profesörü Tong Civey liderliğindeki 20 profesör tarafından kaleme alınan mektupta, kentte uygulanan bazı salgın koruma önlemlerinin vatandaşların anayasal haklarını ihlal ettiği ihtarı yapıldı.

Tong’un, dün Çin’in sosyal paylaşım sitesi Weibo’daki hesabında yayımladığı mektup, birkaç saatte sansürlenirken ve profesörün 400 bin takipçisi bulunan hesabı askıya alındı.

Vatandaşların temel hak ve özürlüklerini ihlal eden temkinlerin neticelerinin “legal bir trajediye yol açabileceği” belirtilen mektupta, fazla temkinlerin tüzüğü ve hukuk devleti kavrayışını ihlal ettiği vurgulandı.

Tek bir hadisenin görüldüğü bir binada yaşayan tüm vatandaşların merkezi karantinaya gönderildiği, internette çokça paylaşılan videodaki olayı misal gösteren imzacılar, mahalle idaresinin ve polisin yurttaşlardan böyle bir arzda bulunmasını destekleyen hiçbir legal tertip etme olmadığına dikkati çekti.

İmzacılar, yerel idarenin evlerin dezenfekte edilmesi için kent uysallarının anahtarlarına el koymasının, tüzüğün teminata aldığı ev dokunulmazlığını ve evlere yasa dışı girilemeyeceği ve arama yapılamayacağı kaidesini ihlal ettiğini korundu.

Salgın koruma önlemlerinin balanslı olması ve insanların haklarını ve hürlüklerini teminata alması gerektiğini belirten imzacılar, “Yerel idareler ve yetkililer, tüzüğe ve kanunlara uygun hareket etmek zorundadır, hukukun üstünlüğünü basitçilik bahtına imha edilemez.” ifadelerini kullandı.

Karantina önlemlerinin 7. haftasına girdiği kentte, yurttaşların zorlayıcı ihtiyatlar sebebiyle sağlık görevlileriyle ve polisle tartıştığı bazı hadiseler, sosyal medyaya yansımıştı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 6 Mayıs’ta, ülkenin en üst düzey karar uzvu Çin Komünist Partisi ÇKP Politik Ofis Daimi Komisyonu buluşmasında, “sıfır hadise” siyasetinin ayrıcalıksız sürdürüleceği iletisini vermişti.

Şanghay’daki salgını hakimiyet altına almak için müracaat etilen temkinlerin “zamanın testine katlanacağına” inandığını ifade eden Şi, “Ülkenin salgınla çaba taktiğini ve siyasetini yasaklamaya, denetlemeye ve yalanlamaya müteveccih her türlü laf ve eyleme karşı çaba etmeliyiz.” ifadesini kullanmıştı.

KAYNAK: Anadolu Ajansı

sizlere partnerbayanlar.com farkıyla sunulmuştur

ayrıntıbilimÇinDÜNYA HavadisleridüşüreninsanlarınınkorkuyamektubuMektupsansürsansürlendi