PLATİN ÜYELER

GOLD ÜYELER

SİLVER ÜYELER

Çin, Tiencou-4 kargo mekiğini uzay istasyonuna gönderdi

Çin İnsanlı Uzay Seferleri Ajansından CMSA yapılan açıklamada, “Tiencou-4 gök gemisi-4 ” kargo mekiğinin, “Long March 7 Y5” roketiyle ülkenin güney batısındaki Hainan Adası’ndan fırlatıldığı bildirildi.

İstasyona 6,2 ton ağırlığında teçhizat ve gereksinim malzemesi taşıyan mekiğin, 6,5 saatlik yolculuğun ardından çekirdek modül Tienhı’ya göksel geçim demirleyeceği kaydolundu.

İkmal seferi, haziranda Şıncou-14 kutsal gemi-14 mekiği ile istasyona gönderilecek yeni taykonot takımının lüzumlarını karşılamayı kastediyor.

ÇİN’İN UZAY İSTASYONU KURMA PLANI

Çin, Amerika Birleşik Devletlerinin uzay araştırmaları alanında iş birliğini menetmesi ve Beynelmilel Uzay İstasyonu ISS programına katılımını yasaklaması sebebiyle kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yürütüyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşması tasarlanan Tiengong gök epilepsiyi istasyonu bitirildiğinde Rusya’nın artık etkin olmayan Mir Uzay İstasyonu ile takribî aynı ebatlarda olacak.

İstasyonun “Tienhı göksel geçim” ismi verilen çekirdek modülü, 29 Nisan 2021’de fırlatılmış ardından 29 Mayıs 2021’de Tiencou-2 kargo mekiğiyle istasyona bir ikmal seferi tertip edilmişti.

Nie Hayşıng, Liu Boming ve Tang Hongbo’dan oluşan ilk taykonot takımı, Şıncou-12 mekiği ile 17 Haziran 2021’de istasyona sevk edilmiş, 90 günlük vazifenin ardından 17 Eylül 2021’de Dünya’ya dönmüştü.

Sonraki taykonot takımı için 20 Eylül 2021’de Tiencou-3 kargo mekiği ile istasyona ikinci ikmal seferi tertip edilmişti.

Cai Cigang, Vang Yaping ve Yı Guangfu’dan oluşan ikinci takım, Şıncou-13 mekiği ile 15 Ekim 2021’de istasyona gönderilmiş, 180 günlük vazifenin ardından 16 Nisan’da geri gelmişti.

İstasyonun montajının bitirilmesi için ana iskeletini oluşturacak iki laboratuvar modülü, 2022’de uzaya gönderilecek.

“Vıntien” gökleri aramak modülü temmuzda, “Mıngtien” gökleri düşlemek modülü ekimde uzaya gönderilecek.

Ana iskelet kurulduktan sonra “Şüntien” gökleri gezmek ismi verilen uzay teleskobu, ayrı bir modül olarak istasyona ilave edilecek.

KAYNAK: Anadolu Ajansı

sizlere partnerbayanlar.com farkıyla sunulmuştur

ÇinDÜNYA HavadislerigönderdiistasyonunakargomekiğiniTiencouTiencou-4